Frequently Asked Questions

Hier een korte verzameling van vragen die jij of je vrienden mogelijk hebben.

Bij meer vragen, stuur me een berichtje.

Waarom 'Against Malaria Foundation' als goede doel?

Against Malaria Foundation (AMF) wordt al jaren als een van de beste goede doelen aangekaart door GiveWell. GiveWell is een organisatie die onderzoekt welke goede doelen de meeste impact hebben. Ze kijken onder andere naar hoe veel goede levensjaren iemand erbij krijgt (QALY). Ook is AMF heel goed in het bijhouden van de distributie van netten en of deze daadwerkelijk gebruikt worden (ja) en of hierdoor ook minder malaria in die regio's is (ja). Zie hier meer info.

In de teksten staat dat het €4 per bednet kost, kan je daar meer over vertellen?

De site van AMF zelf geeft aan dat een net $2 kost. Dit zijn de kosten van een bednet (waar insecticide op zit). Hierbovenop komen nog ongeveer vergelijkbare kosten voor de distributie. De donaties gaan voor 100% naar dit, er gaat 0% naar AMF. Een bednet blijft drie tot vier jaar hangen.

Voor hoe veel geld red je een leven? Wat betekent dat? Kan je dat we berekenen?

Heel kort door de bocht: Een net kost €4 om ergens te krijgen. Voor elke 600 netten zal een kind (70% van de slachtoffers van malaria) niet sterven. En zullen tussen de 500 en 1000 malaria (een heel vervelende ziekte ookal ben je geen kind) besmettingen voorkomen worden. Je kan zeggen dat voor €2400 je een leven redt.

Wat hier niet in meegenomen wordt is een heel scala aan andere positieve uitkomsten. Als een (wat ouder) kind niet ziek wordt van malaria, dan zal (gemiddeld genomen) ze meer geld verdienen later. Ouders hoeven minder voor hun kinderen te zorgen (met dure medicijnen). En de ouders zelf zijn minder ziek (veel zwangere vrouwen sterven helaas ook aan de gevolgen van malaria). Dit alles en nog veel meer kan je in de analyse van GiveWell vinden.

Waar gaat het geld heen?

100% gaat naar de distributie van bednetten. Hiervan is ongeveer 40% voor de netten zelf, en de rest om ze naar de juiste plek te krijgen. Zie de informatie van GiveWell. Het geld voor de organisatie van AMF komt uit een los fonds (oftewel 0% overhead).

Ik haal nu het geld op, kan dat anders?

Voor nu denken wij dat het geld ophalen via Tikkie het handigst is. Via deze manier kan jij zelf bij de belastingdienst ook een deel terugvragen (en weer doneren) als je boven 1% van je inkomen uitkomt. Het is ook mogelijk om een Facebook fundraiser te doen, helaas kan je daar momenteel alleen met creditcard en PayPal betalen (en niet iedereen zit er meer op).

Voor hoe lang zal ik de fundraiser doen?

Dit is natuurlijk helemaal aan jou. Onze tips zijn om voor een verjaardagsfundraiser het 10 dagen in totaal te laten duren (zodat het meteen urgent genoeg is, maar wel ruimte voor een reminder is). En om voor een fundraiser met kerst op kerstavond te beginnen en oudjaarsdag als laatste dag te doen. Dan kan je meteen met het nieuwe jaar een succes delen.