Stuur je vrienden een persoonlijk bericht

Wanneer: bij het begin van je actie

De belangrijkste plek waar jij vrienden kan bereiken is de plek waar vanaf ze het makkelijkste kunnen doneren. Vroeger was dat een collecte aan je voordeur, tegenwoordig is het de supercomputer in je broekzak. De teksten hieronder zijn bedoeld om te gebruiken met (Web)-WhatsApp.

De meeste mensen denken vrijwel nooit na over het doen van donaties. Hoewel iedereen een bijdrage aan de wereld wilt leveren, kan je niet verwachten dat je vrienden opeens expert zijn geworden in de evaluatie van goede doelen.

In de voorbeeldtekst gebruik ik daarom meer levendig taalgebruik en een vergelijking met het dagelijks leven. Ook doe je (impliciet) een verzoek van je vrienden om jou een plezier te doen.

In het bericht kan jij jouw persoonlijke Tikkie (of vergelijkbare betaallink) zetten. Het handigste is om eentje aan te maken met een vrij bedrag.

Tip: Maak je fundraiser nog persoonlijker met een korte video. Deze kan je voor iedereen persoonlijk maken, of als aanvulling op je persoonlijke bericht.

Tip: Wil jij de donaties die je vrienden maken verdubbelen (tot een bepaald bedrag) zet dat dan ook in je bericht.


Pas deze tekst aan naar jouw wensen en kopieer 't dan naar (Web-)WhatsApp.

Begin je bericht zoals je normaal de draad weer zou oppakken. Begin altijd met een persoonlijke vraag.

A: Morgen is het mijn verjaardag en hiervoor haal ik geld op in de strijd tegen malaria.

B: Deze kerst haal ik geld op in de strijd tegen malaria.

Malaria is een ziekte waarbij voornamelijk moeders en jonge kinderen komen te overlijden. De kleine mug die malaria verspreid is gelukkig tegen te houden met bednetten (€4 per stuk). Als wij de keuze hadden om voor dit bedrag onszelf te beschermen (bijv. op vakantie later volgend jaar), dan maken wij deze keuze in een handomdraai. Voor nog minder dan een Starbucks koffie bescherm je een gezin gemiddeld 4 jaar lang.

De Verenigde Naties stelt dat bednetten tegen malaria een van de meest effectieve acties zijn die een goed doel kan doen. Over een tiental jaren kijken we mogelijk ook uit naar een vaccinatie tegen malaria (op basis van de mRNA techniek die ook voor covid wordt ingezet). Maar voor nu zijn er nog heel veel effectieve bednetten nodig.

Wil jij een donatie doen, dan kan dat via
https://tikkie.me/pay/....

Als je niet kan doneren, is dat helemaal oké. Ik ben nog steeds blij met je steun en zou graag willen weten hoe het ermee gaat.

ps Op DATUM is de fundraiser voorbij, dan zal ik laten weten hoe het is gegaan!

Deze teksten zijn gebaseerd op de ervaring van vele anderen die jou voor zijn gegaan in het ophalen van geld voor goede doelen. Naarmate we met meer mensen deze teksten gebruiken zullen we ze hopelijk nog verder verbeteren.

Persoonlijk
Je stuurt dit bericht naar je vrienden toe. De grootste (onderliggende) motivatie om te doneren is dat ze jou vertrouwen. Ze vertrouwen erop dat jij een goed inzicht hebt in waar je impact kan hebben. En ze willen jou graag helpen. Tegelijkertijd moet het bericht ook persoonlijk zijn richting je vrienden, wees oprecht geïnteresseerd en dan kan je dat ook van hen terug verwachten.

Stel een vraag
Jouw doel is om donaties op te halen. Misschien leest iemand de eerste keer snel je bericht zonder er verder over na te denken. Door een gesprek aan te gaan kan je zowel 1) zorgen dat iemand het eerste bericht beter leest en 2) je mogelijk nog meer over het goede doel kan vertellen wanneer het gesprek daar heen gaat.

Against Malaria Foundation
Het goede doel dat we aanprijzen is de 'Against Malaria Foundation'. Dit is een van de meest effectieve goede doelen ter wereld. De organisatie zorgt ervoor dat anti-malaria bednetten op de plaats komen waar het 't hardst nodig is. Ook is de organisatie heel sterk in het bijhouden van waar de netten heen gaan en zijn de overhead kosten minder dan 2 procent. Voor meer informatie zie de website van Against Malaria Foundation of de evaluatie van GiveWell.
Zie ook de FAQ voor meer info

Contacteer zo veel mogelijk mensen. In mijn ervaring komen soms de grootste donaties uit onverwachtse hoeken. Dit geldt ook voor de derde stap (social media).

Als je wilt kan je jouw bericht ook versturen in WhatsApp groepen. Dit is aan de ene kant makkelijker (meteen 5-20 mensen bereiken), maar zorgt wel voor veel minder persoonlijke gesprekken. Op basis van meer ervaring kunnen we (in 2021) straks samen zeggen of dit een goede strategie is.

In Tikkie (of een vergelijkbare betaallink) kan je een betaallink aanmaken zonder vast bedrag. Zo kan iedereen zelf bepalen hoe veel ze doneren.

Als je veel mensen contacteert kan het handig zijn om meerdere Tikkies aan te maken. Zo kan je op elke Tikkie 500 euro ophalen.

Op het einde van je actie kan je het geld overmaken naar het goede doel. Alles hierover, inclusief een super handige belastingdienst tip, zal ik tegen die tijd uitleggen.